Ja ir augstas prasības pret pārtikas kvalitāti un uzturvērtību, tad nereti nākas secināt, ka gatavot nāksies vien pašai. Šo maizīšu pamatā ir pasaulē zināmā Esenes maizes recepte. Tik izpildījuma nianses manā gumē. Es to gatavoju parasti vasaras karstajās dienās, jo maizītes tiek "cepinātas" saulē. Un tās pilnīgi noteikti ir iespējamais veselīgākais maizīšu veids. Un arī viens no gardākajiem...
Pamatā ir diedzēti graudi - visgaršīgāie ir kviešu graudi. Bet ir ļoti plašas variācijas iespējas un izmantot var arī citus graudus. Garšu bagātināt var ar diedzētām sēklām, mērcētiem žāvētiem augļiem un medu. Un, protams, garšas krāsainību piedod ar jūras sāli. Visu samaļ gaļas mašīnā un iegūst viendabīgu masu, kuru plānā (apmēram 0,5 cm) kārtā izlīdzina uz cepamā papīra, kas savukārt ir uz paplātes izklāts. Un tad kaltē saulē. Kad masa ir gandrīz izžuvusi es to sagriežu ar šķērēm vai citādi sadalu taisnistūrīšos - kā sausmaizītes. Labā laikā rezultātu ievērtēt var jau pēc dienas. Ideāli, protams, ja ir kaltējamais aparāts. Man tas pagaidām nepiepildīto sapņu sarakstā nīkst. Var izmantot arī cepeškrāsni, bet tad temperatūrai jābūt mazāk par 40 grādiem.
Vienkārši un veselīgi. :)
Write a comment